Nepotizam, vladavina nejednakih prilika i stranačko certificiranje podobnih i poslušnih je surova realnost grada Opuzena. Sistemska i planska korupcija, kriminal, neučinkovito pravosuđe, nesposobnost državnog i lokalnog vodstva i lidera političkih stranaka, odlike su „profesionalnih Hrvata – s članskom iskaznicom opuzenskog HDZ-a“. Akumuliranje funkcija, privilegije i moći od strane tih i takvih domoljuba, glavni su razlog izumiranja Opuzena. Zapitajmo se, koliko mladih obitelji je odselilo iz našeg grada „trbuhom za kruhom“ i u koga treba uprijeti prstom za to?

 Lokalna vlast podmićuje određeni broj građana, koji im daju glas na izborima što je vidljivo i iz postupka i načina na koji se provodi raspolaganje poljoprivrednim zemljištem i priprema nadolazećeg Natječaja. Transparentnost na koju se pozivaju, a istovremeno odbijaju prijedlog Kluba oporbenih vijećnika NL Jure Stanića i HNS-a da se u Povjerenstvo za provedbu natječaja imenuje g. Mihovila Ključe, samo zato jer nema člansku iskaznicu HDZ-a, ukazuje na njihove moguće koruptivne radnje.

Natječaji o javnoj nabavi na kojima su strogo zabranjeni pristupi vijećnicima i građanima su posebna priča (a naravno sve u ime naroda i domovine).

Lokalna vlast se ne boji nikoga, otvoreno gazi demokraciju, slobodu medija i informiranja svojih građana, podjelu vlasti i nezavisne institucije. Ona se time razmeće, neustrašivom demonstracijom svoje svemoći.

Ono što lokalni režim skriva je slabost i činjenica da su oni ujedno i marionete u rukama kapitala, i servis za opsluživanje privatnih monopola i najezde kineskog kapitala, čije namjere su i dalje obavijene velom tajni njihovih „konzultanata“.

Hoćemo li  jednog dana čitati i kako su izgledali pregovori o raspolaganju poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH, a sve radi osobnih interesa?

Kako su izgledali pregovori o javnim nabavama, kako se financiralo popločavanje trga, organizacije opuzenskog lita, festivala i slično?

Hoćemo li jednog dana čitati kako je DORH generirao većinu kriminala u našem gradu?

Kakvi će tad mailovi i ultimatumi isplivati na površinu?

Za sada, možemo samo nagađati.

Ono što znamo jeste to da je lokalni režim spreman da blokira funkcioniranje cijelog jednog grada, da ga zarobi, ne bi li udovoljili svojim interesima i interesima njihove klijentele.

Ne samo da Vlast ni u jednoj ovakvoj situaciji nije priznala da je u krivu, već mi je naš „Dragi vođa“ rekao da sam guska u magli i elementarna nepogoda za ovaj grad.

Stoga vas pozivam da malo razmislite i povučete paralelu između onog jučer i ovog danas, imajući na umu da ima moć i da je on osobno na vlasti gotovo 20 godina.

Kruha i igara je metoda koju opuzenski Kim Il Sung koristi da bi osigurao podršku stanovništava, način što obilno zadovoljava njegove kratkoročne interese i nebitne potrebe, a sve na štetu dugoročnih interesa grada Opuzena, skrećući pažnju s daleko važnijih problema.

Mislim da bi se ljudi trebali otrijezniti jer ovako nećemo nikad postati demokratsko društvo i grad s razvojnom perspektivom.

Dakle, promjene su nešto što nam treba!

Nezavisni vijećnik

Jure Stanić

U idućem članku čitajte o političkoj budućnosti opuzenskog „Dragog vođe“.

Komentari