Kontinuirano već godinama kao gradski vijećnik Nezavisne liste upozoravam Vas kao gradonačelnika Opuzena na nedopustivu i toliko tragičnu situaciju u gradu na kojoj bi Vam svi veliki pisci i mislioci mogli pozavidjeti u traženju inspiracija za sabrana djela.

S obzirom da u (Vašem) gradu ništa nema reda ni rasporeda, krenimo onda u razmatranja i upite (retoričke naravno) nekim zamišljenim redoslijedom:

  • Kako komentirate nedostatak zaposlenika u gradu, kao i nedovoljnu kompetentnost postojećeg kadra za provedbu raznih projekata-poglavito sufinanciranih iz EU sredstava. Na ovu temu u dobroj namjeri da potaknemo razvoj grada i edukacije službenika, uputio sam dopise upozorenja svim relevantnim institucijama Republike Hrvatske i nadležnim inspekcijama. Umjesto da naučite nešto iz toga kao gradski poglavar – Vi taj čin nalazite kao razlog za uvrede prema meni (po principu –„što nam pak moreju, tko je jači taj tabači“).
  • Da ne idemo daleko od vode i Vodovoda d.o.o., ovakvim filozofskim razmatranjem odlutaju misli, pitam Vas imate li Vi problema s pritiskom i kvalitetom vode koju svaki dan konzumiramo ili je to boljka samo nas običnih smrtnika? Ima li krivnje u tome što kao „čelni čovik našega Maloga mista“ još niste zamijenili azbestne cijevi na pojedinim mjestima? Građani su „na sreću“ slabo ili nikako obaviješteni o tijeku radova, pa oni koji nisu iselili stave ružičaste naočale u šetnji gradom, da ne vide kako voda oko njih buja i raste.U prosincu 2018. godine, isporučitelj je snizio cijenu m 3 vode za 0,98 lipa, a na moj    zahtjev da to sniženje direktno osjete građani na cijeni mjesečnih računa, Vi ste to kao  odgovoran gradski otac – naravno odbili.
  • Sad kad smo riješili problem vode i Vodovoda, pređimo na otpadne vode odnosno dio kanalizacijske mreže na predjelu zvanom Barake, koji i poslije pola desetljeća nije u funkciji. Naravno da Vi ni za to niste krivi, ali evo obzirom da pišemo-samo ću pitati -U čemu je problem? Tko je dao suglasnost, potpisao i preuzeo odgovornost za radove?Tko snosi odgovornost i na čiji račun i kada će se raditi rekonstrukcija loše izvedenih radova?Imamo li broj koliko je ukupno objekata priključeno, i koliko ih nije priključeno na gradsku kanalizacijsku mrežu?
  • Kako ovako prebirem po mislima sjetim se da sam čuo kako su se na groblju Općine Slivno vršili radovi bez građevinske dozvole, izvlaštenja, uporabne dozvole? Naravno, ni s tim niste upoznati, ali evo navodimo, pa neka se nađe. Zainteresiranom čitatelju jedan upit da može postaviti pitanje sebi ako je radoznao: Zašto svi vlasnici sa područja općine Slivno koji imaju na groblju Sv. Roka grobnice, i pored upozorenja poslanog direktorici, ne plaćaju grobnu naknadu? Tko je odgovoran za ne naplaćena sredstva?
  • O poljoprivrednom zemljištu i vašim zaštitnicima koji vas podržavaju argumentom snage nije potrebno pisati jer naravno ni o tom Vi niste čuli ništa.
  • O zaduženju Poduzetničke zone (bivša gradska tvrtka) za 6 milijuna kuna, zabilježbi na tri gradske nekretnine i ne vračanju tog kredita te pokrenutoj ovrsi od strane Ministarstva financija, Vi napadate oporbu i tražite da o Vama pričamo hvalospjeve jer ste jedan od rijetkih koji je „nasanjkao“ banku. Ali s obzirom da je to obrazac ponašanja Vašeg sada već bivšeg stranačkog kolege i nekadašnjeg koalicijskog partnera g. Andrije Popovića, koji je kao visoki dužnosnik HDZ ne vrativši kredit također uspio „nasanjkati“ banku, ne čude me te vještine  ”dobrog zanata” kamuflirane kroz slogane ”Vjerodostojno” i ”Sigurna Hrvatska”.

Dosta pitanja ja postavim ali rijetko kad dobijem odgovor u interesu građana grada Opuzena, pa ću sada stati ali ipak skromno napominjem da sam do sada protiv Vas dobio dva spora i to jedan na Upravnom sudu Split i jedan kod Povjerenice za informiranje.

Da Vas podsjetim na kraju – Vi ste legitimno i demokratski izabran gradonačelnik da štitite interese grada Opuzena i nas građana i u tome leži vaša odgovornost. Smatram Vas najodgovornijom osobom za sve što se događa na području Grada Opuzena, te Vas pozivam da svojim autoritetom (ako ga uopće više imate kod nas građana) reagirate i uvjetujete određene promjene u pristupu provedbe projekta i ostalih radova, jer ću u suprotnom biti prisiljen poduzimati daljnje mjere u svrhu zaštite naših sugrađana odnosno njihovih života, zdravlja i imovine, koji su u ovom trenutku itekako ugroženi.- pa makar to Vama s Vaše pozicije izgledalo da kao don Quijote jurišam na vjetrenjače.

Zapamtite: Samo suradnja vodi napretku, a mi građani imamo određena prava kad je u pitanju prostor gdje živimo.

Zato ne zabijajte glavu u pijesak nego se pokrenite dok nije kasno da i Opuzen osjeti dah te ”Sigurne Hrvatske” ili dopustite da predložim Vladi RH da Vas imenuje za ambasadora u nekoj nama neprijateljskoj zemlji, da tamo stvarate kaos i anarhiju, a nas napaćene građane grada Opuzena pustite da konačno dišemo punim plućima.

Nezavisni vijećnik

Jure Stanić

Komentari