Na prvim lokalnim izborima, održanim 7. veljače 1993., u Opuzenu je za mnoge je neočekivano pobijedio HSS, vjerojatno pod dojmom nepravedne teritorijalne podjele bivše općine Metković, ali zahvaljujući i puno uspješnijoj izbornoj kampanji putem lokalne ”Televizije Opuzen”.

Na istim izborima u općini Slivno pobijedio je HDZ.

Dana 20. lipnja 1993. održan je referendum o prijedlogu za spajanje općina Opuzen i Slivno. U slučaju uspješnog ishoda referenduma, nova, objedinjena općina imala bi većinu vijećnika iz Slivna, a stranački bi prevladao HDZ.Općinska vijeća Opuzena i Slivna već su ranije za načelnika izabrali Draženka Čovića (HDZ) iz Slivna, a za njegova zamjenika Harija Popića (HSS) iz Opuzena. Dok uoči referenduma u Opuzenu i na Slivnu nije vođena nikakva kampanja u prilog spajanja, na stanovnike Slivna utjecalo se kampanjom koju je aktivno vodio slivanjski župnik don Ljubo Pavić, pod parolom ”Slivnjaci-svoj na svome!”

U općini Opuzen od ukupno 2321 birača na referendum je izašlo njih 1456, od kojih je za udruživanja općina Opuzen i Slivno bilo 1390 birača (95,5 posto), a protiv 55 (3,8 posto). U općini Slivno za spajanja općina glasalo je 443 birača (39,3 posto), a protiv je bilo njih 668 (59,3 posto), od ukupno 1127 birača koliko ih je izašlo na referendum.

Nakon neuspješnog referenduma, Draženko Čović podnio je ostavku kao opuzenski načelnik, a Hari Popić kao slivanjski zamjenik načelnika. Općinsko vijeće Opuzena potom je za načelnika izabralo Harija Popića. On je na tu dužnost podnio ostavku 27. prosinca 1993., kada je ZvonimirTutavac-Đona izabran za novog načelnika općine. Na prvim lokalnim izborima u veljači 1993. za općinsko vijeće Opuzena HDZ-ova lista je osvojila 40,1 posto glasova (4 mandata), a HSS-ova 37,5 posto (3 mandata), ali su kandidati HSS-a pobijedili u 6 od 8 izbornih jedinica. DIP (1993). Na izborima za općinsko vijeće Slivna lista HDZ-a je osvojila 47,8 posto glasova (4 mandata), a HSS-a 33,2 posto (3 mandata), dok su kandidati HDZ-a pobijedili u 5 od 8 izbornih jedinica. DIP (1993).

Danas imamo situaciju da ti isti ”slivanjci” participiraju na oko 200 ha poljoprivrednog zemljišta kojim raspolaže grad Opuzen jer je zemljište na njegovom području.

Ili da ti isti ”slivanjci” za razliku od opuzenaca ne plaćaju grobnu naknadu na groblju kojim upravlja i koje održava Čistoća d.o.o. iz Opuzena.

Komentari