Iz godine u godinu ponavlja se ista slika. Berba mandarina je već počela i pored upozorenja kako prerana berba šteti svima nama. Politički instalirana od Grada Opuzena, ”Neretvanska udruga voćara Mandarina”, koju usput rečeno plaćaju otkupljivači, nije sposobna ni spremna suprotstaviti se otkupljivačima ni podobnim proizvođačima. Tu svoju nesposobnost i nespremnost zajednički dijele s Ministarstvom poljoprivrede koje nije u stanju zaštititi brand koji se zove mandarina.

Prilikom brendiranja u Izmijenjena Specifikacija proizvoda stoji slijedeće:

Berba plodova ”Neretvanske mandarine” se obavlja ručno, uz pomoć škara odsijecanjem drške ploda neposredno uz čašku ploda, na način da se izbjegne odvajanje kore od mesa ploda. Berba se vrši u tehnološkoj zrelosti, kontrolom zrelosti (odnos šećera i kiselina mora biti 7:1). Početak berbe definiran je maksimalnim sadržajem kiselina u vrijednosti 1,4% pri omjeru indexa zrelosti 7:1. Završetak berbe plodova koji se mogu deklarirati kao zaštićeni određen je maksimalnim sadržajem kiselina u vrijednosti 0,7% pri istom indexu zrelosti. Početak i završetak berbe ”Neretvanske mandarine” na svim mikrolokacijama određivat će se metodom uzorkovanja koja je opisana u Prilogu 5. Uzorkovanje tijekom berbe važno je radi točnog određivanja stanja zrelosti plodova na određenim mikrolokacijama. Uzorkovanje će provoditi posebna komisija čije će članove odrediti Neretvanska udruga voćara Mandarina Opuzen.
U momentu berbe, boja ploda ” Neretvanske mandarine” je žuta na najmanje 1/3 površine ploda (zelena boja max. 2/3 ploda). Plodovi bez jasno vidljive čašice i sa vidljivim oštećenjima isključeni su iz zaštite. Plod ”Neretvanske mandarine” mora biti zdrav bez vidljivih mehaničkih oštećenja i nečistoća. Drška ploda je takve dužine da ne oštećuje druge plodove tijekom transporta i prerade.
Plod se ne smije brati za kišnog vremena jer se berbom pod ovim uvjetima značajno smanjuje mogućnost čuvanja i vanjski izgled ploda, zbog oštećenja njegove prirodne voštane zaštite. Ubrani plodovi moraju biti isporučeni u roku od 24 sata na sabirno mjesto, odnosno dostavljeni na preradu. Berba se provodi u najmanje dva navrata.

Dakle, iz ovog citata dovoljno se vidi kakvu mandarinu trebamo brati, tko bi trebao kontrolirati tu berbu i tko je odgovoran za nju.
To je samo još jedan dokaz da lokalna politička elita, umjesto da rješava problem na logičan i promišljen način, još ga više produbljuje. Ta ista vlast, ili nema pojma što s tom vlašću treba, zapravo, učiniti, kome treba služiti, ili, pak, svjesno nastavljaju protumandarinsku politiku. Jedino što ih zanima je što dulje održanje vlasti i to pod svaku cijenu, kako bi u tom procesu osigurali svoje poslušnike, izvršitelje i demagogijama i skretanjem pažnje javnosti, zavađali narod i osigurali dio glasova potreban za iluziju “slobodnih lokalnih demokratskih izbora”.

Komentari