Osobno nisam bio razočaran petim mjestom koje mi se nudilo dok smo bili zajedno iako sam bio svjestan da ta lista ne može toliko dobiti na izborima, jer moj cilj nije bio ući u Gradsko vijeće već potaknuti da se u tom vijeću zastupaju interesi građana Grada Opuzena kroz mogućnost zapošljavanja ili ostvarenja prava na poljoprivredno zemljište koje su stvarali i za koje su se odricali dok su radili u PIK Neretva. Dok se dio njih borio na prvim crtama ukopan u rovove neki koji nisu bili u rovovima vrlo brzo su se vratili i uspješno zauzeli pozicije dok su ovi prvi uspjeli izići  iz rovova.

PRLJAVE IGRE
Dakle, mojim napuštanjem koalicije A-HSS-SDP-HSU uslijedio je komentar od čelnika A-HSS-a da ja nisam bitan jer svakako ne mogu dobiti više od 20-30 glasova. Ako je tomu tako onda mi nije jasno zbog čega se vršio pritisak na mene da se ponovo pridružim toj koaliciji.
Naš rastanak se doslovce dogodio u pet do dvanaest jer je trebalo formirati izbornu listu i predati je. Moj cilj ovom prilikom je bio okupiti mlade ljude s kojima bi izišao na izbore i eventualno osvojiti dva mandata, a potom osobno odraditi pola mandata i prepustiti mladosti da radi. Bilo je vrlo teško formirati listu, ali sam ipak uspio i kad sam pomislio evo napokon je sve gotovo tad se pojave novi problemi o kojem nisam mogao ni sanjati. Naime neki mladi kandidati su počeli otkazivati zbog straha da bi njihovi roditelji mogli ostati bez zemlje ili da se oni neće moći zaposliti i slično. Tada vidite i uvjerite se da je ipak ova mlada Hrvatska demokracija u zagrljaju starih pokvarenjaka – kakva perverzija.
Ipak sam bio prisiljen, jer se nikad ne predajem, potražiti nekoliko novih kandidata da bih popunio listu. Podrška od strane dijela građana je bila neupitna kad su u pitanju izbori, a to je ono što me je tjeralo naprijed da ipak pronađem osobe koje su imale hrabrosti javno stati uz mene na listu.
Kampanja je bila više nego skromna jer sam ograničen financijskim sredstvima. Osobno sam odradio koliko sam mogao iako je moj rad na sprječavanju agro kriminala dobro poznat svim sugrađanima.
Zbog ranije dogovorenih obaveza iz Grada sam bio odsutan 16, 17 i 18. svibnja, dakle udarne dane kampanje u kojim je koalicija HDZ i HSLS dobila nekoliko dokumenata iz moje sveukupne korespondencije sa određenim ministarstvima te ih plasirala javno građanima želeći me na taj način omalovažiti. (diler te dokumentacije je bio bivši državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede i Čobankovićev poltron Željko Vincek iz HSS-a) Svjestan sam činjenice da sam im ja osobno trn u oku, ali da će se služiti sa takvim podvalama nisam mogao pomisliti. To mi je ukazalo na činjenicu da me se boje i da im je jedini cilj da me pokušaju osramotiti prikazujući me kao nekog tko ne želi dobro vlastitim građanima. Uvijek se pitam, znači li to da su žrtve u domovinskom ratu pale uzalud jer su žrtvovane sa ciljem.
Njihov cilj je bio da dođu na cilj i da tada ostvaruju svoje ciljeve, a to se najbolje vidi u tekstu SD kojeg je napisala naša sugrađanka Anka Zonjić ”Gubi li Pankretić bitku na Neretvi” od 16. rujna 2000. Godine.
IZBORNI REZULTATI
I konačno došao je taj dan ”D” u kojem su se zbrajali i zbrojili rezultati. Mnogi nisu krili iznenađenje kad su saznali za rezultat koji sam ostvario na tim lokalnim izborima, a iskreno priznajem i ja sam bio pozitivno iznenađen.

DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA, OPUZEN UKUPNO
Broj birača na obrađenim biračkim mjestima 2.662
Pristupilo glasovanju 1.825 68,56 %
Glasovalo birača ( prema glasačkim listićima ) 1.825 68,56 %
Broj važećih listića 1.731 94,85 %
Broj nevažećih listića 94 5,15 %
liste broj glasova postotak
1. HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA – HDZ
HRVATSKA SOCIJALNO – LIBERALNA STRANKA – HSLS
IVO MIHALJEVIĆ – nositelj liste 962 55,57 %
2. AUTOHTONA – HRVATSKA SELJAČKA STRANKA – A – HSS
SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA HRVATSKE – SDP
HRVATSKA STRANKA UMIROVLJENIKA – HSU
mr.sc. MARIJAN-MARINKO FILIPOVIĆ, dipl.oec. – nositelj liste 245 14,15 %
3. HRVATSKA NARODNA STRANKA – LIBERALNI DEMOKRATI – HNS
HRVATSKA SELJAČKA STRANKA – HSS
SAVEZ HRVATSKIH UMIROVLJENIKA I SENIORA – SHUS
TOME DUJMOVIĆ – nositelj liste 226 13,06 %
4. KANDIDACIJSKA LISTA GRUPE BIRAČA
JURE STANIĆ – nositelj liste 179 10,34 %
5. HRVATSKA STRANKA PRAVA DR. ANTE STARČEVIĆ – HSP AS
PETAR NIKOLIĆ – nositelj liste 119 6,87 %

Kad analizirate rezultate izbora u Gradu onda dolazite do zaključka da sam bio u pravu kad sam tvrdio da uvijek imamo 6 vijećničkih mjesta, a ono sedmo se je možda moglo ostvariti isključivo našim jedinstvom. Mnogi sugrađani bi u našem jedinstvenom nastupu mogli prepoznati ozbiljnost i želju za promjenama, a pogotovu zbog toga što su se na listama pojavili ljudi koji do sada nisu bili u gradskom vijeću. Na žalost do toga nije došlo, a mi smo osuđeni da nam crni dani potraju još naredne četiri godine.
Konačno uslijedilo je konstituiranje Gradskog vijeća što je značilo i početak našeg rada na korist svih građana, a ne samo pojedinaca.
S entuzijazmom smo krenuli bez obzira na netrpeljivost Marinka Filipovića spram meni jer mi nije mogao oprostiti što sam otišao iz koalicije A-HSS, SDP, HSU tvrdeći da sam nagovarao njegove birače da glasaju za mene.
Zaključujem da mnogi političari u našem Gradu nisu sujetni, jer im je svejedno što će se po njima zvati.
U slijedećem nastavku o razočarenju koje je uslijedilo za mene i na štetu građana ovog Grada.

Komentari