ImageHandler.ashx 1
Jure Stanić iz Opuzena misli da je obuka trebala biti besplatna za poljoprivrednike hobiste

Početkom prosinca, poljoprivredne ljekarne ne bi smjele prodavati nikakva zaštitna sredstva poljoprivrednicima koji nisu završili modul obrazovanja za upotrebu pesticida. Prema Zakonu o održivoj uporabi pesticida i Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe, svi profesionalni korisnici, distributeri i savjetnici u poljoprivredi moraju imati primjerenu izobrazbu za stjecanje stručnog znanja i kompetencija za usavršavanje u tehnologiji primjene pesticida.

Tako, bez obzira je li riječ o poljoprivredniku koji se bavi intenzivnom obradom zemlje ili pak o hobistima, koji u svom dvorištu imaju tek sadnicu voća, šipka ili ukrasnog bilja, svi moraju imati iskaznicu kojom dokazuju da mogu koristiti zaštitna sredstva u poljoprivredi. Za razliku od drugih zemalja Europske unije, u kojima je hobistima dopušteno u poljoljekarnama kupiti posebno pakiranje zaštitnog sredstva, primjerice za lisne uši na ružama, zakonskim rješenjem u Hrvatskoj nije predviđena takva mogućnost.

Na obuci i agronomi

Podsjetimo, dalmatinski voćari, povrtlari i vinogradari sjedili su u školskim klupama kako bi stekli formalno obrazovanje i dobili uvjerenje za upotrebu pesticida u poljoprivrednoj proizvodnji, što su plaćali po 370 kuna. Poljoprivrednici s kojima smo porazgovarali nisu oduševljeni tom nametnutom obvezom. Ipak, većina je pohađala predavanja te stekla dodatna znanja o upotrebe pesticida. No, ima i iznimaka.

– Ja osobno nisam išao na edukaciju jer nije bila besplatna – kaže Jure Stanić, predsjednik Udruge za zaštitu obiteljskoga gospodarstva iz Opuzena.

– Nisam protiv edukacije i dodatne naobrazbe profesionalnih poljoprivrednika, ali mali poljoprivrednici, oni koji se bave usput tom djelatnošću, na raspolaganju trebaju imati poljoprivredne savjetnike, koji se ionako financiraju iz državnog proračuna. Osim toga, ne može se u tako kratko vrijeme naučiti poljoprivreda. Mislim da je to samo uzimanje novca od poljoprivrednika da bi se zadovoljila neka zakonska forma – rezolutan je Stanić, koji još naglašava da je izobrazba za poljoprivrednike trebala biti besplatna.

Inače, izobrazba za upotrebu pesticida bila je obvezna za sve profesionalne poljoprivrednike i sastojala se od osnovnog i dopunskog modula, koji su trebali biti završeni najkasnije do 26. studenoga. Osnovni modul izučavao se petnaest sati, dok se obnavljanje stečenog znanja provodilo kroz pet nastavnih sati u roku od pet godina. Da bi pristupili edukaciji, poljoprivrednici su morali biti punoljetni, a uvjet je i završena osnovna škola. Međutim, nonsens je što se obveza slušanja i polaganja ispita odnosila i na agronome visoke i više stručne spreme ako imaju registriran obrt ili obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo.

Nakon 26. studenoga zaštitna sredstva se ne bi mogla kupiti bez identifikacijske iskaznice (koja je neprenosiva i vrijedi samo uz osobnu iskaznicu), a koja se dobiva tek nakon provedene edukacije i uspješno položenog ispita u ovlaštenoj ustanovi od strane ovlaštenih predavača. Međutim, na terenu je nastao problem, budući da iskaznice još uvijek nisu tiskane, pa poljoprivrednici koji su završili edukaciju posjeduju potvrdu s kojom mogu kupovati zaštitna sredstva.

Iskaznica još nema

Neslužbeno doznajemo da se u Ministarstvu poljoprivrede provodi postupak javne nabave za iskaznice, koji neće biti okončan do konca ove godine. Tako zbog trome državne administracije nitko ne bi mogao kupiti zaštitno sredstvo, premda je završio izobrazbu. Ipak, na terenu se za sada ništa nije promijenilo, zaštitna poljoprivredna sredstva do daljnjega se mogu nabavljati kao i do sada.

Međutim, pretpostavlja se da će se rok za primjenu Zakona o uporabi pesticida produžiti budući da nije zaživio na terenu, ističe agronom Robert Doko.

– Zakonske odredbe se odnose na sve pesticide. To znači da ih ne mogu kupiti ni profesionalni poljoprivrednici, ali ni hobisti, koji imaju u svom vrtu neku voćku ili cvijeće – zaključio je agronom Doko, koji ima višegodišnje iskustvo rada u poljoljekarnama.

U moru nelogičnosti oko primjene Zakona i Pravilnika, koji su zapravo loša kopija sličnih propisa iz zemalja EU-a, postavlja se pitanje tko će nadzirati i kontrolirati primjenu zaštitnih sredstava na njivama i u voćnjacima. Hoće li to biti postojeća poljoprivredna inspekcija ili neke nove službe, ostaje nam vidjeti.

Stanislav Soldo
Snimio Denis Jerković/Cropix

Komentari