Potaknut Vašim čestim medijskim nastupima, a s ciljem podizanja rejtinga MOSTA na razini Republike Hrvatske odlučio sam Vam uputiti ovo otvoreno pismo. Ti Vaši medijski nastupi sigurno nisu dio Vašeg programa temeljem kojeg ste dobili izbore u Gradu Metkoviću i oni zasigurno neće donijeti neko dobro mladim ljudima koji su bez posla. Prije nego što ste dobili izbore, a u tijeku predizborne kampanje, pozvao sam Vas gospodine Petrov na suradnju, kad je u pitanju agro-kriminal koji se provodi nad državnim poljoprivrednim zemljištem u Neretvi, na čemu osobno kao predsjednik jedne Udruge radim više od 15 godina. Poziv za suradnju uputio sam svjesno prejudicirajući rezultate izbora, a kao Vaš susjed zajedno s građanima Grada Metkovića želio sam i očekivao Vašu pobjedu. I zamislite koje je veselje i oduševljenje bilo kad je ta pobjeda i službeno objavljena. Međutim moj entuzijazam, ali i većeg dijela građana Grada Metkovića nije dugo trajao jer ste se začahurili, a Vaše službe su radile i djelovale isključivo usko lokalno.

Ohrabreni istražnim rezultatima o financijskim malverzacijama koje Vam je u nasljeđe ostavio bivši Gradonačelnik zbog svog načina rada i populističkim potezima smanjivanja osobnih dohodaka dobili ste na popularnosti u svom Gradu. I kako to obično biva tada čovjek pomisli i osjeti kako može više i kako je prerastao sredinu u kojoj djeluje, a da nije svjestan da u toj istoj svojoj sredini za tako kratko vrijeme nije napravio ništa bitno na gospodarskom planu što bi ga moglo lansirati nekoliko stepenica više.

Mene kao žitelja ove naše neretvanske doline interesira što ste kao intelektualac, političar i pretendent na saborsko mjesto učinili i poduzeli da na razini neretvanskih Gradova i Općina sa svojim kolegama izradite jedan zajednički strateški plan gospodarskog razvitka, jer smo svi skupa vezani i povezani. Svjesni ste činjenice da je na ovom području političkim dekretom od tri napravljeno sedam općina, a da će logikom stvari ponovo doći tri općine. Promovirate štednju i spočitavate vladajućima njihovu rastrošnost, a u svojoj lokalnoj sredini ne činite ništa da bi i praktično dokazali kako uštedjeti.
Kako ste preuzimajući gradonačelničku dužnost, a očito je da program niste imali, mislili usmjeriti lokalne resurse prema otvaranju novih radnih mjesta, podići lokalni standard života, razviti suradnju javnog i privatnog sektora itd.
Istina ovo se ne odnosi samo na Vas gospodine Petrov iako ste i najmlađi po političkom stažu već i na Vaše kolege, a poglavito na Gradonačelnike Ploča i Opuzena.
Ako je strateško planiranje metoda koja u svim svojim segmentima sagledava budućnost, utvrđuje prioritete i daje smjernice da bi se ostvario željeni razvoj lokalne zajednice i šire onda ste i kroz ovo dokazali da ste strogo zatvoreni u svojim općinskim granicama.
U strateškom planu Grada Metkovića 2014-2016 stoji slijedeće:
Želimo da se kroz uslužne obrte, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, male proizvodne pogone i ugostiteljstvo omogući kontinuirano zapošljavanje mladoga obrazovnog kadra, te da razvijena komunalna, prometna i energetska infrastruktura, visoka razina obrazovne, zdravstvene, te športsko-rekreacijske infrastrukture čine Grad Metković ugodnim za življenje i poželjnim za boravak.
U kojoj mjeri je strategija koju ste donijeli ostvarena na zadovoljstvo mladih ljudi?
Međutim Vaša kampanja koju vodite je jedini i isključivi razlog da se ja osobno kao nositelj nezavisne liste za Grad Opuzen i potencijalni birač obratim samo Vama kao mogućem kandidatu za Sabor RH .
Osobno me zabrinjava činjenica što se niste dokazali na lokalnoj razini, jer i niste mogli u tako kratko vrijeme, a unatoč tomu već uvelike radite i razmišljate o Saboru. Stoga i moje sumnje kako se nećete snaći na globalnom planu kad ste podbacili na lokalnom planu.
Zamjeram Vam što ste krećući projektom za Sabor RH pod nazivom ”Most nezavisnih lista” omalovažili sve one nezavisne liste iz svog okruženja, a u kojima znate da nećete imati veliku brojčanu biračku podršku. Ne osporavam Vaše pravo na izbor s kim ćete surađivati, ali osporavam sintagmu ”Most nezavisnih lista” koju koristite jer dovodite u zabludu građane koji su na izborima dali glas nezavisnim listama s kojima niste ostvarili suradnju. Takvu sam Vam poruku već poslao i očekivao sam da će se to promijeniti, ali očito Vam to ništa ne znači.

Analizirajući stanje s pozicije X. izborne jedinice nezavisna lista Marijana Pujak sa svoja 4 vijećnika i Gradonačelnik Omiša Ivan Kovačić će Vam donijeti oko 15000 glasova i uz birače Grada Metkovića i ŽDN Vi ćete osigurati (?) jedno mjesto u Saboru.
Ako je to tako onda vjerujem da je Vaš jedini cilj, uhljebiti se.

Kao što reče Kipling riječi su najmoćnija droga koju ljudska vrsta koristi, a Vi ih upravo koristite kao demagoško sredstvo s ciljem omalovažavanja političkih partnera i takmaca želeći zauzeti poziciju koja bi Vas lansirala ispred njih i prema Saboru RH.
Svima u ovoj državi je jasno tko su i što su HDZ i SDP. Svima su poznata njihova (ne)djela, zna se tko je pljačkao, a tko držao vreću. (figurativno rečeno)

Gospodine Petrov iza Vas trebaju stajati Vaša djela i rezultati kao garancija za Vaš budući rad i uspjeh u korist ovog opljačkanog i obespravljenog naroda. U Vašem dvogodišnjem političkom radu tako nešto niste postigli, a već Vam je sredina postala mala i tijesna.

Ako je ovaj narod do sada griješio birajući nesposobne vlasti koje su bile nedostojne funkcija na koje su izabrane, bez vizija i programa, i ako nam se Vi nudite kao alternativa koja koristi iste metode tih istih vlasti, kroz podcjenjivanja i omalovažavanja naroda zbog njihova izbora, bez Vaše jasne vizije i programa, onda ja ne vidim razliku između Vas i njih.
Postavljajući fotografije u vidu spotova u kojima uspoređujete HDZ i SDP gdje kažete: ”jedna duša, a nas dvoje” (dodajem zbog rupe u sredini) ”a između vas mostovci stoje”, jer ste kao spona koja ih povezuje, a koja iz dana u dan dokazuje da ste svi troje u političkom smislu samo interesne skupine.

Ovaj narod ne treba ovakvu državu kakva je sada, slaba, podijeljena, nezaposlena, siromašna i nepravedna već državu kakvu zaslužuje, jaku, ujedinjenu, zaposlenu, bogatu i pravednu. Ono što Vas može učiniti vjerodostojnim su Vaši dosadašnji gospodarski rezultati i Vaš gospodarski program kojeg ne vidim, a ovom narodu ne treba kruha i igara već posla!

S poštovanjem

Nositelj nezavisne liste
i Gradski vijećnik u Gradu Opuzenu
Jure Stanić

Komentari